Djup koncentration på puben

Av Shawkat Kategori: Dartklubb, PIcasso DC Kommentarer: No comment Etiketter: ,

Hos Picassos Dartklubb i Jakobsberg finns koncentration, seriös tävlan och gemenskap. Och rökig ölskummande pubmiljö.

– Många som kastar dart tar en öl men alla vet att om man dricker för mycket så går det inte att kasta, säger Johnny. Jag får chansen att kasta några pilar i klubbens lokal i undervåningen på restaurangen som klubben är döpt efter. Johnny tycker att det syns att jag spelar tennis eftersom jag använder armen som om jag skulle smasha när jag hivar iväg en fladdrig pil i tavlans utkanter.

– Dart handlar mycket om balans, teknik och känsla, säger Johnny och använder underarm och handled när han snärtar iväg pilen mot tavlans mitt. Medan Johnny pratar med mig om dart, och om den speciella dartgemenskapen som han och flera andra i lokalen menar finns, värmer han upp inför kvällens hemmamatch mot ”Big Ben” från Södermalm.

Dartens nirvana

I pubmiljön på Picasso Dart Club rör sig män, killar och grabbar när vi är på besök. Men om något av klubbens damlag, eller mixedlaget, hade haft match skulle det varit annorlunda. Dart visar sig vara en ganska bra publiksport . Det är spännande att följa nedräkningen från locket medan lagens olika kastare söker den riktigt djupa koncentrationen.

– Att hitta den är som att nå nirvana, mumlar ” Putte”, en av kvällens åskådare, bakom axeln på mig. ”Molle” har kastat ner sig till 16 och då gäller det att sätta en ”dubbel-8: a” i ytterkanten av tavlan för att avgöra matchen. Det gör han! Och på tavlan intill kastar Johnny som om han var på väg mot en av de där dagarna då en dartspelare bara vet att pilen sitter där han eller hon vill. – Det roliga med dart är att man kan bli riktigt bra väldigt snabbt. Och de finns alltid en chans att slå dem som är bättre än du själv, säger Johnny och minns när han förlorade hedersamt mot en holländare som då var världsetta. Mot Big ben vinner Picasso till slut med 6–4.

Att kasta ett konstverk

Tavlor handlar inte bara om ”trippel 20” och den rödlysande ”bulls eye” i tavlans mitt. Johnny pratar också mycket om helt andra tavlor än dartvarianten. Det är inte bara i klubbens namn som den så kallade finkulturen gör sig påmind.– I vår sommart ävling måste alla lag döpa sig e fter ett konstverk av Picasso, till  exempel ”Guernica”, säger Johnny och berättar att hans ambition är att pryda lokalens väggar med Picass overk.

Jag gör ett försök med pilen igen och föreställer mig att Pablo Picasso höll penseln i sin känsliga handled på samma sätt innan han satte sinaodödliga drag på taveldukarna. ”Bulls eye”! Mitt i prick och dartt avlan känns plötsligt som ett fulländad mästerverk. Eller som klubbens mott o, m y n t at av Johnny, säger: ”Det är konst att spela dart .”

Jonas Cederqvist

Kommentera